Τετάρτη 3 Ιούνιος 2020

Σαν στον Αχέροντα τον ΨυχοΠόταμο βρεθείς σημαδεμένη... ΝΑ ΕΠΙΠΛΕΥΣΕΙΣ! (Γωγώ Μπελεκούκια)

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

  Η ποιήτρια κραυγάζει δραματικά, θέλοντας να δώσει κάποιο άλλο, βαθύτερο νόημα στους στίχους της, καθώς στέκεται με δέος μπροστά στην απερινόητη περιπέτεια του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της ε π ί γ ε ι α ς ζωής του.

Εκ πρώτης όψεως, με μια χαλαρή κι επιδερμική ανάγνωση της ποιητικής αυτής συλλογής, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί ένα μεγάλο, τραγικό ποίημα, που έχει σαν θέμα την έξοδο της ψυχής από το σώμα, την αναζήτηση της ειρήνης και της γνώσης σε κόσμους μεταφυσικούς και την επαναφορά της στη ζωή, υπακούοντας στον άτεγκτο νόμο της ανακύκλωσης των πάντων.

Όμως, η ποιήτρια κραυγάζει δραματικά, θέλοντας να δώσει κάποιο άλλο, βαθύτερο νόημα στους στίχους της, καθώς στέκεται με δέος μπροστά στην απερινόητη περιπέτεια του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της ε π ί γ ε ι α ς ζωής του.

     Η Γωγώ Μπελεκούκια-Σπανού διαχειρίζεται έντεχνα το θέμα της εξέλιξης της ανθρώπινης ψυχής ντύνοντάς το με μιαν άυλη, παραμυθένια εσθήτα, που, αν και κινδυνεύει να κουρελιασθεί απ’ τη δαιμονόσχημη ραθυμία για πνευματικό αγώνα, από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη της άγνοιας, που παγιδεύουν τη σκέψη κι απ’ το κρεβάτι του Προκρούστη, που ακρωτηριάζει

τις προαιώνιες μνήμες, δεν έχει, ωστόσο, τίποτα το μακάβριο ή τρομακτικό. Αντίθετα περιγράφεται σαν ένα πανέμορφο ταξίδι, απ’ τα σκοτάδια που κρύβουν και γαλουχούν τον τρομερό πολυκέφαλο Κέρβερο των υλικών επιθυμιών, στο υπερκόσμιο κι ολόλαμπρο φως μιας πνευματικής διάστασης, γεμάτης περιπέτεια και γνώση, απ’ όπου θα επανέλθει δυναμικά, αφού προηγουμένως ανακαλύψει, διδαχτεί και βιώσει την αλήθεια, αυτή την αλήθεια που ελευθερώνει και λύνει τον φαινομενικά άλυτο γρίφο-γόρδιο δεσμό της ανθρώπινης ξιπασιάς κι αλαζονείας, αποκλειστικής αιτίας όλων των δεινών που μας καταδυναστεύουν.

Απόσπασμα από  τον πρόλογο της συγγραφέως

Hρώς-Χρυσάνθης Αλεξανδράκη

ΒΕργίνα 2015

Σχήμα:17X24

Σελ.   50

Τιμή: 8,00 euro

Διαβάστηκε 847 φορές
8,00 €
Τιμή πώλησης 8,00 €
ποσότητα φόρου 0,45 €
Name Σαν στον Αχέροντα τον ΨυχοΠόταμο βρεθείς σημαδεμένη... ΝΑ ΕΠΙΠΛΕΥΣΕΙΣ! (Γωγώ Μπελεκούκια)
SKU 978-618-5215-01-9

λογοτεχνία

Το εργαστήριο της οδού Πανόρμου

Το εργαστήριο της οδού Πανόρμου

Όταν ο μοιραίος έρωτας  εισβάλλει  στην καρδιά της Νεφέλης,  η σύγκρουση μάνας και κόρης γίνεται αναπόφευκτη.

Πετροβολώντας τους τρούλους του Ιμαρέτ (Γιώργος Γιουρτσόγλου…

Πετροβολώντας τους τρούλους του Ιμαρέτ (Γιώργος Γιουρτσόγλου)

Τρεις παιδικοί φίλοι. Τρία αγόρια με διαφορετικούς χαρακτήρες και καταβολές. Τρεις παράλληλες ζωές! Ο καθένας διαγράφει την πορεία του, πιο κοντά ή πιο μακριά από εκεί που...

Κόρη της μοίρας-Η γιαγιά η Μηνού(Κοσμάς Μεγαλοκονόμος)

Κόρη της μοίρας-Η γιαγιά η Μηνού(Κοσμάς Μεγαλοκονόμος)

 Ξημερώματα του Ευαγγελισμού του 1857, ένα κρητικό καΐκι αγκυροβολεί στο απόμερο ακρογιάλι της «Κακιάς Λαγκάδας» των Κυθήρων. Ο καπετάνιος, που έχει μαζί του και τη...

θέατρο

Η κρίση θέλει τερτίπι (κι ο φεσφεσές να μας λείπει!) Άννα Τα…

Η κρίση θέλει τερτίπι (κι ο φεσφεσές να μας λείπει!) Άννα Τακάκη-Μαρκάκη

Μια ιστορία ζωής, αυτοσαρκασμού και ευτράπελων γεγονότων, εν μέσω της οικονομικής δυσχέρειας της πατρίδας μας, εκτυλίσσεται σε κάποιο χωριό της ανατολικής Κρήτης. 

Ο άγνωστος του τρένου

Ο άγνωστος του τρένου

«Ο Άγνωστος του τρένου» της Κωνσταντίνας Δούκα

πραγματεύεται με ευαισθησία και εμβάθυνση στους χαρα-

κτήρες ένα καυτό θέμα, παρμένο ακριβώς από τη ζωή, τη

μοναξιά και τον ψυχισμό του σύγχρονου ανθρώπου.


You are now being logged in using your Facebook credentials