Πέμπτη 6 Μάιος 2021

εγγύς γαρ νυκτός...Μαρίας Μιστριώτη Κριτική του Μιχάλη Δελησάββα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μαρία Μιστριώτη - ‘’εγγύς γάρ νυκτός…’’ - Εκδόσεις Βεργίνα, 2017.

Μια αισθητική και κριτική προσέγγιση στο ποιητικό έργο της Μαρίας Μιστριώτη, από τον Ποιητή Μιχάλη Δελησάββα:

Ένα καλαίσθητο βιβλίο και μια πολύ ενδιαφέρουσα ποίηση ως περιεχόμενο είναι η ποιητική συλλογή της Μαρίας Μιστριώτη, ποιήτριας και μέλους της Ε.Ε.Λ,  εκδ. Βεργίνα 2017.

Η συλλογή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Μιστριώτη, γιατρού, ζωγράφου και γλύπτη, συζύγου της ποιήτριας, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1998.

Ο τίτλος της συλλογής ‘’εγγύς γάρ νυκτός…’’ είναι  τμήμα του Ομηρικού στίχου 86, από το κ της Οδύσσειας, που ολόκληρος είναι ‘’εγγύς γάρ νυκτός τε και ήματός εισί κέλευθοι’’.

Εκεί ο μεγάλος Ποιητής με τρόπο ποιητικό θέλει να θυμίσει στους ανθρώπους μέσα από αυτή τη διήγηση του Οδυσσέα, πόσο κοντά είναι οι ώρες και οι ‘’δρόμοι’’ της ημέρας και της νύχτας.

 Δηλαδή πόσο κοντά είναι η ζωή και ο θάνατος.

Έτσι ο στίχος αυτός ως τίτλος της συλλογής ορίζει και το περιεχόμενό της, που είναι μια σπαρακτική ελεγεία στη μνήμη του αγαπημένου και πρόωρα χαμένου συντρόφου της ποιήτριας.

Ένα μοιρολόι και ένας λυγμός γνήσιος και βαθύς, και μια ποίηση πολύ υψηλού επιπέδου, μια ελεγεία, κατ’ ευθείαν ανάλογη με το συναίσθημα που την παράγει.

…’’Μιλώ μαζί σου /και σαν εκείνες τις χωριάτισσες γυναίκες / όταν μοιρολογούν τον αποχωρισμό /Αφήνω στο νωπό χώμα ένα κλωνάρι δεντρολίβανο / -φυλαχτό για το ταξίδι- /κι ένα ώριμο ρόδι /που κλείνει μέσα του /τα κόκκινα δάκρυα τους/…   -σελ, 8.

‘’Εκείνα που σαν τραγούδια θέλω να σου στείλω / μοιάζουν και σαν των γλάρων κραυγές’’…  -σελ, 12.

Όπως και :  ‘’Οι φωτογραφίες ξεγελούν /  Όμως / κάνω πως τάχα δέχομαι / κάποιες φορές / την αυταπάτη’’…  -σελ, 16.

  ‘’Έλα να πάμε μια βόλτα έως τη θάλασσα / ‘’Με μελαγχολούν τα ηλιοβασιλέματα’’ /  Μια τούφα από τα ασημένια μαλλιά σου /-πρόλαβα να την κρατήσω-/ μοιάζει να περιγελά τη βεβαιότητα του θανάτου’’…  -σελ, 19.

Τη συλλογή κοσμούν [εξώφυλλο και διάσπαρτα στις σελίδες ] πίνακες και γλυπτά του Γιώργου Μιστριώτη.

 Κατά την άποψή μου, και έτσι πρέπει να είναι, τα έργα αποτυπώνουν μια υψηλού επιπέδου εικαστική τέχνη, σαν άποψη, σύλληψη και τεχνική.

Η ζωγραφική αυτή με τα ήπια, απαλά και κάπως θαμπά χρώματα και τις αποχρώσεις, απεικονίζουν πρόσωπα και συμπλέγματα κάπως θλιμμένα, όχι πάντως χαρούμενα, με μια σταθερή και εκλεκτική τεχνική και άποψη, που –παραδόξως- ταιριάζει  εκπληκτικά με το περιεχόμενο της ποιητικής συλλογής ‘’εγγύς γάρ νυκτός…’’.

Μιας συλλογής όπου ο πόνος, η θλίψη, ο θρήνος είναι τόσο βουβός και συγκρατημένος, που μοιάζει υπόκωφος, όσο είναι και ειλικρινής και σπαρακτικός.

Μια συλλογή με γνήσια διαλεχτή ποίηση και μια κορύφωση της ποιητικής πορείας της Μαρίας Μιστριώτη.

 

Μιχάλης Π. Δελησάββας

Χαλάνδρι 11 / 10 / 2018.

  

Διαβάστηκε 332 φορές
Name εγγύς γαρ νυκτός...Μαρίας Μιστριώτη Κριτική του Μιχάλη Δελησάββα
SKU 978-618-5215-31-6

πρόσφατες εκδόσεις

ΔΑΣΥΤΟΝΟ ΑΓΟΣ (Βασιλική Πανταζή)

ΔΑΣΥΤΟΝΟ ΑΓΟΣ (Βασιλική Πανταζή)

Μια προσωπική εξομολόγηση για την «τυραννία της ποίησης» είναι το Δασύτονο Άγος, αδιάλειπτη, εναγώνια «ανάβαση στο όρος Βεντού», για ν’ αγναντέψει από απόσταση το τοπίο... Read more

Από τον κήπο (Ελένη Παρασκευά)

Από τον κήπο (Ελένη Παρασκευά)

    Τραγούδι φυλακτό

Read more

Ρωσική Ορθόδοξος Εκκλησία. Διωγμοί και αποδείξεις περί αυτού…

Ρωσική Ορθόδοξος Εκκλησία. Διωγμοί και αποδείξεις περί αυτού στον εικοστό αιώνα (Πρωτοπρεσβύτερου Βενιαμίν Ζουκώφ)

Είναι η πραγματική ιστορία και το οδοιπορικό της ρωσικής ορθοδόξου εκκλησίας – μέσα, αλλά και πέρα από τα σύνορα της ρωσικής γης – , που... Read more


You are now being logged in using your Facebook credentials